Ամառային ուսումնական մառան․մամուխ

Այլ մթերքների բաղադրատոմսեր

Մամուխը սառեցնում ենք սեպտեմբերի վերջ- հոկտեմբերին

Գործընթաց՝

  • հեռացնել ծայրերից
  • հոսող ջրի տակ զգուշորեն լվանալ
  • թողնել ջրքամվի
  • շարել սկուտեղի վրա մի շարքով
  • դնել սառցարան ամենացածր ջերմաստիճանի ներքո (շոկային սառեցում)
  • 20 րոպե անց լցնել հատուկ սառցարանի համար նախատեսված տոպրակի մեջ,որից կարող ենք լիարժեք օդը հեռացնել։

Օգտակար խորհուրդներ՝

  • Օդը տոպրակից հեշտությամբ հեռացվում է հյութի ձողիկի օգնությամբ
  • Հատապտուղը կարելի է նաև հարել, նույնիսկ ավելացնել մրգերից ցանկացած տեսակ,օրինակ դեղձ և խյուսը լցնել հարմար տարայի մեջ,սառեցնել, տեղափոխել տոպրակի մեջ՝ սա հարմար է փոքր երեխաների համար
  • Մամուխից ձմռանը կարելի է և կոմպոտ պատրաստել և հյութ, և իհարկե թեյ ըմպել և այլն։

Ինչպե՞ս օգտագործել։

Օգտագործման պահին հանել սառցարանից այնքան,որքան մոտավոր ձեզ պետք է։ Տոպրակից ազատելուց հետո այն հենց էդպես դնում ենք հացահատիկի մեջ կամ այլ մթերքի,որը նախընտրում եք։

Մամուխը պարունակում է միներալներ,մեծ քանակությամբ տանին, վիտամիններ, , ասկորբինաթթու,վիտամին р,որի շնորհիվ ամրացնում է անոթների պատերը : Կարգավորում է երիկամների ֆունկցիան,ունի հակաբորբոքիչ,միզամուղ,քրտնեցնող հատկություն: Օգնում է ոչ սպեցիֆիկ խոցային կոլիտի, դիզենտերիայի դեպքում: Մամուխի պտուղները սննդային արժեքով գերազանցում են սալորին, հոնին, տանձին,նարնջին: Կեղևը և ճյուղերը ունեն լուծը դադարեցնող հատկություն,դուրս են բերում աղիներից տոքսինները. պտուղները պայքարում են փորկապության դեմ. տերևները կարելի է օգտագործել թեյի փոխարեն: 

Պտուղները պարունակում են մինչև 9.3% շաքար, մինչև 1.7% խնձորաթթու, ցիանային միացություններ, պեկտինային, բուրավետ և դաբաղիչ նյութեր, վիտամիններից՝ C, B1, B2, PP, E, կարոտին, քիմիական տարրերից՝ նատրիում, կալիում, կալցիում, մագնեզիում, ֆոսֆոր, երկաթ։ Ծաղիկներում հայտնաբերված են կապտաջրածնաթթու, բենզալդեհիդ, եթերայուղ, դառը և դաբաղիչ նյութեր։

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s