ՍԵԲԱՍՏԱՑՈՒ ՕՐԵՐ. ՍՏՈՒԳԱՏԵՍԱՅԻՆ ՇԱԲԱԹ: ՕՐ ԵՐՐՈՐԴ՝ ԱՐՏԱԴՐԱԿԱՆ ՈՒՍՈՒՑՈՒՄ։ Դոշաբ

Այսօր պատրաստեցինք սպիտակ խաղողի դոշաբ արցախցիների բաղադրատոմսով։

Նախագիծը՝ Նելլի Գեղամյանի։

Պատրաստման գործընթացին մասնակից են եղել երկրորդ կուրսի նախադպրոցական բաժնի սովորողները։

Արցախցի տատիկները մեզ ծանոթացրեցին Արցախի մշակույթին, ավանդույթներին ու սովորություններին: Դրանցից մեկը դոշաբի պատրաստումն էր, որը մեզ նրանք օգնեցին կատարել: Շատ հետաքրքիր էր ընթացքը, վստահ եմ նաև ՝ համեղ: Գրառում է առաջին կուրսի սովորող՝ Ռոզա Խաչատրյանը։

Դոշաբի արտադրությունը Հայաստանում վերացած մշակույթ է: Տարիներ առաջ, սպիտակ թթից պատրաստվող այդ քաղցր ըմպելիքը համարվում էր հազի և մրսածության անփոխարինելի միջոց, սակայն այսօր բժիշկների մեծ մասը հանրությանը հորդորում է  հեռու մնալ տնային պայմաններում ստեղծվող նման միջոցների կիրառումից: Պարզվում է, որ շատերն արդեն չեն էլ օգտագործում այն: Եթե 10 տարի առաջ գյուղական ընտանիքները պարտադիր պատրաստում էին այդ բուժիչ ըմպելիքը, ապա այսօր այդ մշակույթն էլ է վերացել:

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s